Franse schrijver Emmanuel Carrère komt naar Mind the Book (za.10/3)


Tijdens de tweede editie van het festival Mind the book – de internationale  ‘meeting of minds’ tussen schrijvers en lezers in Vooruit – wordt de Franse schrijver Emmanuel Carrère geïnterviewd n.a.v. de vertaling van zijn biografische roman over Eduard Limonov, de omstreden Russische schrijver, anarchist en presidentskandidaat.

Limonov is een stevige ‘docu-fiction’ geworden: Carrère leerde Limonov (°1943) kennen via zijn moeder, een bekende Ruslandspecialiste, en raakte gefascineerd – en tegelijk gedégoûteerd – door het grillige lot van de jonge avant-garde dichter, die emigreerde naar de VS, enkele autobiografische schandaalromans schreef, in Parijs woonde, terugkeerde naar Rusland, verzeild geraakte bij de Servische milities in de Balkanoorlog, terug in Rusland een dissidente partij oprichtte, een tijdje de gevangenis invloog en zich recent kandidaat stelde voor de nakende presidentsverkiezingen. Geen schijn van kans tegen Poetin en co, uiteraard. Het knappe van dit boek is, dat Carrère je via de figuur Limonov en via zijn eigen Russische contacten doorheen de hele naoorlogse geschiedenis van Rusland en de Russische dissidentie loodst, daarbij alle verhaallijnen zo vloeiend ineen schuivend dat je als lezer gefascineerd blijft meevolgen.  De lezers van het Café littéraire – de leesgroep van Alliance française Oost-Vlaanderen – waren in elk geval verrast te zijn meegesleept door dit knap geconstrueerde boek, een mengeling van politiek-sociale geschiedenis en een levensverhaal.

We kenden Carrère al van La classe de neige/De sneeuwklas, een bekroonde leeslijstenbestseller over kindermisbruik, en van L’adversaire/De tegenstander, verfilmd met Daniel Auteuil in de rol van Jean-Claude Romand, de man die zijn gezin uitmoordde toen zijn dubbelleven dreigde uit te komen. Recenter verwerkte Carrère het verleden van zijn Russische grootvader als tolk voor de Duitsers tijdens WOII  in Un roman russe/Een Russische roman.

‘Limonov’ verschijnt half maart in het Nederlands. Ga intussen alvast luisteren naar Emmanuel Carrère op 1 maart in Bozar  of op zaterdag 10 maart om 13u30 in Domzaal Vooruit (in het Frans). Wie weet is het vertaalde boek tijdig klaar, zodat je ’t daar kan kopen op de Boekenbeurs.

Myriam, Communicatie & Promotie (en Franse literatuur)

Franse schrijver Emmanuel Carrère komt naar Mind the Book (za.10/3)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s