Open Monumentendag en Fortennacht


Zondag 11 september wordt de Open Monumentendag Vlaanderen georganiseerd; de dag ervoor kan u naar de Fortennacht in Vlaanderen,  Zeeland of  Noord-Brabant. De bibliotheek stelde een keuzelijst samen rond  de monumenten die dit jaar tijdens deze twee evenementen in de kijker staan.  Het thema van de Monumentendag, “Conflict” , sluit deze keer immers nauw aan bij de Fortennacht.
Je kan dit thema vanuit verschillende invalshoeken bekijken. Als je monumenten met conflicten associeert denk je allicht meteen aan gebouwen met een militaire verdedigingsfunctie: burchten, forten, kastelen, kazernes, stadswallenmilitaire verdedigingswerken… Of aan modernere gebouwen zoals bunkers, atoomschuilkelders of  de constructies van de  Atlantikwall… Maar ook kerken en molens dienden vroeger als uitkijkpunten tijdens oorlogen. Militaire begraafplaatsen of andere plekken of objecten om gesneuvelden te herdenken zijn eveneens monumentale getuigenissen van een uit de hand gelopen conflict. En gerechtsgebouwen en gevangenissen zijn plaatsen waar maatschappelijke conflicten beslecht worden.
De Open Monumentendag bekijkt het nog breder en brengt ook conflicten en politiek getouwtrek rond monumenten in de belangstelling. Zoals bv. de recente dicussies over de archeologiewetgeving in Vlaanderen of de moeilijkheden rond de erkenning van bepaalde monumenten.
Op de derde verdieping van Bibliotheek Zuid staat een themastandje met boeken uit de keuzelijst en met het krantje van de Open Monumentendag waarin je het volledige programma kan vinden. Voor een overzicht van alle activiteiten in Gent kan je ook op de Gentse stadssite terecht.

Open Monumentendag en Fortennacht

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s