60 jaar geleden: de Koningskwestie


Op 16 juli is het 60 jaar geleden dat koning Leopold III troonsafstand deed en daarmee een einde maakte aan de al jaren aanslepende “Koningskwestie“. Een politiek heet hangijzer dat na een protestmanifestatie tegen Leopold III te Grâce-Berleur, waarbij 3 doden vielen, zelfs even leek te kunnen uitlopen op een burgeroorlog.
Oorzaak was het omstreden optreden van Leopold III tijdens de Tweede Wereldoorlog. De koning weigerde tijdens de Blitzkrieg van het Duitse leger in mei 40 het land te verlaten en de regering in ballingschap te volgen. Hij capituleerde en liet zich krijgsgevangen nemen. Leopold meende dat nazi-Duitsland de oorlog gewonnen had en hoopte zo het voortbestaan van de Belgische dynastie te kunnen garanderen. De regering dacht daar totaal anders over en verklaarde hem in de “onmogelijkheid tot regeren”. Verzoeningspogingen draaiden op niets uit en nog voor de bevrijding van België werd de Koning door de nazi’s naar Duitsland meegevoerd. Na de capitulatie van nazi-Duitsland wou Leopold III geen afstand van de troon doen, wat door de regering geëist werd. Hij bleef in afwachting van zijn terugkeer in ballingschap in Zwitserland. De kwestie bleef onder het regentschap van Prins Karel nog 6 jaar aanslepen. De Belgen besloten in een volksraadpleging in 1950 met een meerderheid van 57,6% dat Leopold mocht terugkeren. Maar het land was diep verdeeld: een meerderheid van de Vlamingen was voor, terwijl de meeste Walen tegen waren. Uiteindelijk kon de troonsafstand van Leopold ten voordele van zijn zoon Boudewijn de oplossing brengen.

Momenteel staat op de 3de verdieping in Bib Zuid een themastand met boeken over de Koningskwestie en Leopold III. Een boekenlijst vind je hier.

60 jaar geleden: de Koningskwestie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s