20 jaar geleden begon burgeroorlog in Joegoslavië


De arrestatie van de Bosnisch-Servische generaal en oorlogsmisdadiger Ratko Mladic maakte het thema plots brandend actueel: eind juni is het 20 jaar geleden dat de Joegoslavische oorlogen begonnen. 25 juni 1991 riepen Slovenië en Kroatië hun onafhankelijkheid uit;  de eerste gevechten met het Joegoslavische leger begonnen 2 dagen later. De oorlog in Slovenië was na 10 dagen voorbij, maar de gevechten in Kroatië verliepen een stuk heviger en  de oorlog bleef er smeulen tot het Kroatische leger in 1995 de Servische milities verjoeg. De bloedigste oorlog speelde zich van 1992 tot  december 1995 af in Bosnië tussen Bosnische moslims en Kroaten enerzijds en de Bosnische Serviërs anderzijds.  “Srebrenica“, waar 8000 moslims door Servische milities geëxecuteerd werden is sindsdien een begrip geworden. En nog was het niet voorbij: in 1999 speelde zich de Kosovo-oorlog af. Kosovo slaagde er zich in van  Servië  af te scheuren met de steun van de NAVO.
Ondertussen liepen van 1994 tot nu voor het Joegoslavië-tribunaal de processen tegen Servische, Bosnische, Kroatische en Kosovaarse oorlogsmisdadigers.  De Servische president Milosevic werd gearresteerd en de zoektocht naar de bekendste oorlogsmisdadigers Karadzic en Mladic werd onlangs met succes beëindigd.

Redenen genoeg om ook in de bib eens terug te blikken. Tot 30 juni staat er op de 2de verdieping van Bib Zuid  een themastand met boeken over de Joegoslavische oorlogen en oorlogsmisdadigers. Eind juni neemt de 3de verdieping de fakkel over met een themastand over de geschiedenis van Joegoslavië en de post-Joegoslavische staten Kroatië, Servië, Bosnië,  Slovenië, Montenegro, Macedonië en Kosovo . Een lijst met deze boeken en nog  andere publicaties en artikelen rond dit onderwerp kan je hier vinden.
Er bestaan ook verrassend veel romans over de oorlog in Joegoslavië: bekijk hier de cataloguslijst.

20 jaar geleden begon burgeroorlog in Joegoslavië

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s