Paarse Zetel voorjaar 2011


Griet Pauwels interviewt auteurs Patrick Lateur, Jeroen Olyslaegers, Rachida Lamrabet en Edward Van de Vendel in de Paarse zetel op donderdagmiddag van 12.30u tot 13.15u (Achilles Musschezaal, Bibliotheek Zuid). Gratis toegang, deuren dicht om 12.30u of zodra volzet, geen reservering.

– Op do.27 januari:  Patrick Lateur

– Op do.17 februari:  Jeroen Olyslaegers

– Op do.17 maart:  Rachida Lamrabet

– Op do.24 maart:  Edward Van de Vendel

Patrick Lateur is classicus, dichter, vertaler en bloemlezer. Dit jaar leverde hij ons een nieuwe sprankelende Homerosvertaling ‘Ilias: wrok in Troje’. Het werk van Patrick Lateur is doordesemd van zijn uitstekende kennis van de antieken en van het Italië van vroeger en nu. Dat blijkt ook uit zijn vertalingen van Leonardo da Vinci, uit zijn eigen poëzie en uit talrijke bloemlezingen. Zijn recentste vertaling is ‘De regel van Benedictus’. Een interview met een bevlogen man over Griekse goden en helden, poëzie en de Latijnse cultuur.
Jeroen Olyslaegers beschouwt Louis Paul Boon als zijn geestelijke vader. Hij publiceerde in 2009 de roman ‘Wij’ over de spanningen tussen een groepje vrienden op vakantie aan de Costa Brava in de jaren zeventig. Olyslaegers debuteerde in de jaren negentig, maar ging recent vooral met theaterbewerkingen aan de slag. Zo leverde zijn ‘Woeste hoogten’ Theater Artemis een Gouden Krekel op voor de meest indrukwekkende jeugdtheaterproductie.
Rachida Lamrabet won in 2006 de Kif Kif-literatuurprijs met het verhaal ‘Mercedes 207’, opgenomen in ‘Kif Kif: nieuwe stemmen uit Vlaanderen’. Met ‘Vrouwland’, een roman over de complexe problematiek van mensen die hun vaderland achter zich laten, sleepte ze de debuutprijs van Boek.be in de wacht. Voor ’t Arsenaal schreef ze de theatertekst ‘Belga’, over de eerste generatie gastarbeiders die eind de jaren zestig in België arriveerde.
Edward Van de Vendel is een Nederlands auteur die zowat elk genre in de jeugdliteratuur beoefent. Zijn veelbekroonde ‘Superguppie’ boekjes zijn speelse gedichten voor kinderen rond alledaagse onderwerpen. Met zijn jongerenromans won hij drie keer de Gouden Zoen. Hij werkt graag samen met illustratoren als Carll Cneut .  Hun bloemlezing dierengedichten ‘Fluit zoals je bent’ kreeg een Boekenpluim. ‘De gelukvinder’, gebaseerd op het waargebeurde verhaal van een jonge Afghaanse vluchteling, bewerkte hij zelf voor volwassenen; het boek wordt binnenkort vertaald en verfilmd.

De voorbije Paarse Zetellezingen via podcast http://bibliotheekgent.podomatic.com/

Foto’s op  http://www.flickr.com/photos/bibliotheekgent

Paarse Zetel voorjaar 2011

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s