Kleine Cervantes zoekt enthousiaste juryleden (12-14 jaar)


De kleine Cervantes – jeugdliteratuurprijs van de Stad Gent wordt jaarlijks toegekend door jongeren van de eerste graad secundair onderwijs. De shortlist voor 2011 is bekend!

Wat moet je weten als je in de jury wil zitten?
Elke school mag een of meer groepjes van ong. 10 juryleden samenstellen. Van november t.e.m. maart lezen alle juryleden de zes boeken van de shortlist. Je hoeft niet echt een veellezer te zijn: lezen voor ‘de kleine Cervantes’ opent je blik op de wereld van de jeugdliteratuur, je leert er beter door lezen, schrijven, kritisch spreken over boeken en luisteren naar de mening van anderen. NB: De inschrijving is vrijwillig!
Jij bepaalt mee welk boek de prijs wint!
Op school discussieer je over de zes boeken samen met je leerkracht. Voor de paasvakantie maak je een leesverslag.
Rond 23 april – sterfdag van Cervantes en Werelddag van het Boek – ga je naar het slotdebat in de Kopergietery: een panel met twee leerlingen per jurygroep bespreken de zes boeken, terwijl de anderen vanuit de zaal meevolgen. Ook de auteurs zijn erbij! De winnaar ontvangt een prachtige tekening van Carll Cneut. De winnende boeken van de voorbije jaren vind je hier.
Workshops
Tijdens de maanden februari/maart volgen een aantal jonge juryleden een 3-tal workshops in de Kopergietery rond drama, beweging en schrijven. Je maakt kennis met verschillende vormen van verhalen maken, je gaat zelf creatief aan de slag met boeken en je vertaalt elementen daaruit naar drama en beweging.
Wil je graag deelnemen?
Vraag aan je leerkracht om contact op te nemen met Annie.lens@gent.be .
Benieuwd naar de boeken?
De onderwerpen lijken ver uiteen te liggen, maar de boeken hebben ook veel gemeenschappelijk: oorlog en vrede, liefde en vriendschap, de zoektocht van jongeren naar wie ze zijn en hoe ze met de wereld omgaan.
Klik hier voor de lijst en meer informatie.
Ook interessant om weten:
De Spaanse auteur Miguel de Cervantes is de schrijver van Don Quichotte (1605), de eerste echte ‘roman’.
De kleine Cervantes shortlist werd geselecteerd uit de Nederlandstalige jeugdboeken verschenen in 2009 door een leespanel met mensen van de Bibliotheek, de Kopergietery , WOCK en enkele leerkrachten.

Kleine Cervantes zoekt enthousiaste juryleden (12-14 jaar)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s