Paarse Zetel najaar 2010


Griet Pauwels interviewt auteur Peter Terrin, historica Gita Deneckere, auteur Simone Lenaerts en journalist Rudi Rotthier in de Paarse zetel op donderdagmiddag van 12.30u tot 13.15u (Achilles Musschezaal, Bibliotheek Zuid). Gratis toegang, deuren dicht om 12.30u of zodra volzet, geen reservering.

– Op do.14 oktober: Peter Terrin
– Op do.21 oktober: Gita Deneckere
– Op do.18 november: Simone Lenaerts
– Op do.2 december: Rudi Rotthier

Peter Terrin is de auteur van o.a. ‘De bewaker’. In zijn romans weet hij met zijn sobere en suggestieve stijl à la Elsschot en Carver toch grote dramatische spanning op te roepen. Hij beschrijft vooral het obsessieve en bizarre verzet van het onwetende individu tegen een kafkaïaanse maatschappij die geen enkele schuilplaats meer biedt.

Gita Deneckere doceert sociale geschiedenis na 1750 aan de Universiteit Gent. Haar onderzoek richt zich o.a. op de emancipatie van arbeiders en vrouwen, en op de rol van de monarchie. Zij gaf historisch advies over het vast circuit van het nieuwe Stadsmuseum Gent (STAM) . Bij de opening op 9 oktober verschijnt het boek ‘Gent: stad van alle tijden’ dat ze samen met Marc Boone redigeerde. In de cursus die het STAM samen met Amarant organiseert, behandelt zij het thema ‘Sociale vooruitgang vóór de Vooruit’.

Simone Lenaerts debuteerde met ‘Zeewater is zout’, een zedenschets over een arbeidersgezin in het Antwerpen van de jaren ’50 (Debuutprijs 2009) . Voor ‘Spinnenverdriet’ putte ze uit een ervaring als jurylid bij een moordzaak. Pas op latere leeftijd zette Lenaerts, partner van schilder Jan Vanriet, na een carrière in het onderwijs en als moreel consulente de stap naar publicatie. De combinatie van levenservaring en schrijflust leverde alvast  opmerkelijke titels op die zeer gunstig werden onthaald.

Rudi Rotthier reisde door Canada, ‘Het beste land van de wereld’, en de eilanden in de stille Zuidzee, ‘De andere kant van de wereld’. Voor ‘De Koranroute’ kreeg hij de Bob den Uyl prijs.
In eigen land schetste Rotthier in ‘Hotel Fabiola’ een portret van Borgerhout en dit jaar publiceerde hij in De Morgen de reeks ‘De overkant’ over zijn verblijf in Molenbeek en in Sint-Joost. Onze enige Vlaamse reisboekenschrijver speurt altijd naar context en nuance.
De voorbije Paarse Zetellezingen via podcast : http://bibliotheekgent.podomatic.com/

Paarse Zetel najaar 2010

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s