Tips van de maand februari voor kinderen


Maandelijks stelt de bibliotheek u 2 uitstekende boeken voor kinderen voor :

  • Toen de duisternis viel, heb ik ze opgeraapt: kleine verhalen voor lange nachten
    Annemie Leysen (samensteller), Gerda Dendooven (ill.)

    Lannoo, 2009, 143 p.

Bundel verhalen en gedichten voor de jeugd, samengesteld door iemand die jarenlang recensent en docent jeugdliteratuur is geweest. Het is een gevarieerde bundel geworden. De samensteller heeft niet alleen geput uit Nederlandstalige bronnen; ook vertaalde jeugdliteratuur heeft een plaats gekregen. Het boek ziet er aantrekkelijk uit. Door het grote formaat, de halflinnen band en de mooie illustraties, is het echt een prachtig geschenkboek. De inhoud heeft een hoog (jeugd)literair gehalte. De titel van het boek is een citaat uit het gedicht Lange nacht van Riet Wille dat opgenomen is in de bundel. De ondertitel Kleine verhalen voor lange nachten suggereert dat het verhalen zijn om voor het slapen gaan voor te lezen aan jonge kinderen. Een aantal verhalen is daarvoor zeker geschikt, maar er zijn ook veel verhalen en gedichten die bij kinderen minder tot zijn recht komen, en meer gewaardeerd zullen worden door volwassenen. Echt een boek voor jong en oud om van te genieten.

Leeftijd: 6+
Dit boek kun je vinden in de jeugdafdeling (bib Zuid of bib in je buurt) bij bij verhalen voor peuters/kleuters in het rek VOORLEESBOEKEN alfabetisch op LEYS

  • Het neusje van de zalm: spreekwoorden & uitdrukkingen over eten & drinken
    Maria Van Donkelaar, Martine Van Rooijen en Wendy Panders (ill.)

    Gottmer, 2009, 85 p.

Ruim zestig spreekwoorden en uitdrukkingen van het type Dat is mosterd na de maaltijd, Als haringen in een ton en Iemand een koekje van eigen deeg geven worden in dit uitbundig geïllustreerde boek besproken. Ze hebben alle te maken met ‘eten en drinken’. De auteurs geven uitleg over iedere uitdrukking aan de hand van een paar vaste, maar gevarieerd aangeboden ingrediënten: een bondig stukje uitleg over de herkomst, (soms) een kort gedichtje en een concreet voorbeeld dat weergeeft hoe het spreekwoord gebruikt kan worden in alledaagse taalsituaties. In de tekst wordt de lezer met ‘jij’ aangesproken. De gekozen voorbeelden zijn niet altijd even treffend en de poëzie voegt inhoudelijk vaak weinig toe, maar juist in de vlotte, spreektalige uitleg zijn de auteurs op hun best. Visueel is dit boek een lust voor het oog vanwege de grootse, absurdistische tekeningen uitgevoerd in eigentijdse kleuren. Ze zijn grappig, verduidelijkend en vormen een eenheid met de tekst. De spreekwoorden zijn waar mogelijk thematisch geordend, de auteurs verantwoorden hun werkwijze in het nawoord. Een overzicht van alle behandelde spreekwoorden en uitdrukkingen is opgenomen in de inhoudsopgave. Ook zeer geschikt als (ondersteunend) lesmateriaal.

Bron: Biblion
Leeftijd: 8+
Dit boek kun je vinden in de jeugdafdeling (bib Zuid of bib in je buurt) bij talen in het rek NEDERLANDS

Tips van de maand februari voor kinderen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s